Jeg blir ofte kontaktet av foreldre som er i tvil om hvor ofte de skal skite ut barnet deres smokker. Jeg anbefaler alltid at man skifter etter 4 til 8 ukers bruk - alt avhenger av hvor hyppig smokken brukes i denne perioden.

  

Gamle, slitne smokker skal kasseres

Dette skyldes dels at smokkene blir slitte etter tid. Slitne smokker blir porøse og går derfor lettere i stykker.

Dels er det også en hygienisk grunn til å skifte ut smokkene med jevne mellomrom. Jo eldre smokkene blir, desto flere bakterier vil det gjemme seg i dem. Alene av denne grunnen anbefaler jeg at man ikke bruker en smokk i lenger tid enn 8 uker.

  

Sjekk alltid smokken innen bruk

Barn er forskjellige og dete r forskjellig fra barn til barn hvor “tøffe” de er med deres smokker. Innen du gir smokken til barnet ditt bør du derfor alltid undersøke sokken for synlige bruksspor - dette gjør du bla. ved å dra i sugedelen. Hvis smokken har tannmerker, revner eller andre tegn på slitasje bør den skiftes ut med det samme.

Aldri gi barnet ditt en smokk med synlige skader. Da er smokken ikke lenger sikker å bruke.

  

Silikonsmokker vs. naturgummiskokker

Smokker i silikon og latex har forskjellig holdbarhet. Det er fordeler og ulemper ved begge materialene, men i forhold til holdbarheten bør du være oppmerksom på at:

  •          Silikonsmokker er lettere å bite i stykker enn latexsmokker. Opplever du at ditt barn biter silikonsmokken i stykker med sine spisse melketenner bør du overveie skifte til en latexsmokk.
  •          Latexsmokker (også kaldt naturgummismokker) er mer sleksible og bites ikke så lett i stykker som silikonsmokker.
  •          Silikonsmokker blir ikke for gamle - det gjør derimot latexsmokker!

  

Naturgummi eldres over tid

Naturgummi er et organisk materiale som, i motsetning til silikonsmokker, kan bli for gamle. Nye naturgummismokker er lysebrune/gule i fargen og blir mørkere, større og klissete med tiden - også når de ikke er i bruk!

  

Oppbevar smokkene tørt, mørkt og ikke for varmt

Naturgummi har en lav varmetoleranse. Noe som i praksis vil si at varme og sollys skader smokkene. Du hverken kan, eller må unngå å sterilisere barnet sine naturgummismokker, men du kan tenke over hvordan du oppbevarer smokkene når de ikke er i bruk:

  •          Unngå å plasere dem i direkte sollys eller for varmt, f.eks. i en vinduskarm.

  

3 tegn på at neturgummismokken bør utskiftes:

  •          Smokken blir mørkere i fargen
  •          Sugedelen vokser - en alminnelig naturgummismokk kan lett bli ½ cm større hvis den ikke utskiftes i tide
  •          Materialet begynner å bli klissete

  

Pass godt på barnet ditt sine smokker - så holder de lengre

Sugedenen er laget av et bløtt materiale, enten det er tale om en silikonsmokk eller en latexsmokk. Skitt og støv sliter derfor veldig på smokkene. Det kan derfor være en god ide å oppbevare smokkene et rent og tørt sted.

Når dere skal på tur, bør smokkene legges i en beskyttende beholder, f.eks. en Pod smokkeboks.

   

Hvis smokken skal holdes best mulig bør du unngå å:

  •          Sterilisere smokkene ved lengrebarende koking
  •          Rengjøre smokkene med oppvaskmiddel/andre rengjøringsmidler
  •          Bruke smokken til inntakelse av medisin

   

Utskifting av smokken

Innen du gir barnet ditt den nye smokken, bør du alltid sjekke den for feil og mangler.

I tillegg anbefaler jeg at du steriliserer den innen bruk ved å legge den i kokende vann i 5 minutter. Dette bør gjøres for å fjerne eventuelle rester av skitt fra produksjonen av smokken. Alle smokkene våre har en ventil, så å husk å klemme overskudd vann ut av sugedelen.

 

Sist men ikke minst vil jeg minne om at smokker er en fantastisk ting for små barn. En smokk gir trygghet, avslapning og ro.

Hvis du som forelder sørger for å passe godt på barnet sine smokker og skifter dem i tide, kan du trygt nyte den roen og velværen som smokkene gir barnet ditt.

 

Beste hilsner

Annette