Smokker fremstilles med sugedeler i to forskjellige materialer: Silikon og naturgummi/latex. Hva skal man velge å tilby sitt barn - silokon eller naturgummi? Dette er et spørsmål vi ofte får av foreldre.

Jeg vil i dette innlegget gi det litt mer viten om hvilket materiale som er det riktige valget for dere.

La oss starte med å se på hva naturgummi og silikon er:

  •         Naturgummi - laget av latex fra gummitrær

Naturgummi kalles også for latex og er et naturlig produkt. Naturgummi stammer fra gummitreet, som man utvinner saft fra (latexmelk) og siden forarbeider den til naturgummi. Naturgummi kan gjenkjennes på den gul-/brune fargen, Smokker i naturgummi er myke og elastiske å suge på, og mer motstandsdyktige ovenfor spisse melketenner, enn silikon.

  •         Silikon

Silikon er et syntetisk materiale. Det er industrilet fremstilt og markedets mest allergivennlige materiale. Det er 100% fri for BPS, PVC og phthalater. Silikonsmokker er lett gjenkjennelige da materialet er klart og gjennomsiktig. 

Silikon er det reneste og mest allergivennlige materialet man kan lage smokker av. Det brukes ofte i medicin. og fødevareindustrien på grunn av disse egenskapene. Da det er kjemisk fremstilt, er det 100% fritt for skadelige innholdsstoffer og allergener.

Silikon er smaks. og luktnøytralt, og et veldig rengjøringsvennlig produkt. Overflaten er glatt og tiltrekker seg hverken støv eller skitt. Da silikon dessuten har en veldig høy varmetoleranse, blir ikke smokken skadet av hyppige gjentakende steriliseringer, som en god smokkehygiene krever.

 

Det er fordeler og ulemper med begge materialer. Naturgummi er mykt og minner om brystets elastisitet. Silikon er er klart det reneste og et material som er lett å håndtere, da det tåler mye i forhold til naturgummi. En silikonsmokk er hard, fargeløs og smaksnøytral, mens en naturgummismokk er gulaktig og av et elastisk og mykt materiale.

En smokk som er laget av naturgummi er i utgangspunktet sunnere enn et syntetisk materiale. Men det naturlige materialet herdes gjennom en kjemisk prosess slik at det blir sterkere og mere holdbart.

Det er delte meninger om hva som er det beste og sunneste. Et nyfødt barn er mer sårbar overfor bakterier, noe som gjør silikon til et mer sikkert valg da det har en glatt overflate og tåler koking.

Hvis du har et barn som er ved å begynne å smokke vil du oftest få suksess med en rund naturgummi smokk da den minner mest om brystet.

For å imøtekomme naturgummiens materiale oppbevarer vi i sunnesmokker naturgummismokkene i en fast temperatur og i mørke kasser, slik at de ikke blir utsatt for lys og temperatursvingninger.

Vi er alle forskjellige og til slutt vil det være barnet selv som er dommeren, og velger den smokken han/hun liker best.

 

Smokkemessig er det likevel viktig for meg å komme med noen generelle råd:

  • Naturgummi har - i motsetning til silikon - en begrenset holdbarhet. Naturgummi tar skade av lys - og varmepåvirkning. Derfor er det viktig at du ikke koker men skylder naturgummismokker og ikke lar dem ligge i solen/lys.
  • Unngå å ta smokken i din egen munn, da det øker risikoen for sopp og trøske. I tillegg har du bakterier i munnen din som da vil bli overført til barnet.
  • Dersom barnet mister smokken; skyld den under rennende vann.
  • Sjekk alltid smokken for revner, hull og sprekker før du tilbyr den til barnet ditt.
  • Skift ut barnets smokker hver 6.-8. uke.