Barna våre er hver eneste dag i kontakt med en lang rekke produkter som inneholder problematisk eller skadelig kjemi. VI foreldre kan - unasett hvor mye vi ønsker det - ikke skjerme våre barn mot alt skadelig i denne verden. Det ville ganske enkelt være en fro omfattende oppgave.

Derfor handler det i høy grad om å prioritere dine krefter der hvor det gir mening, og der hvor du og ditt barn får størst utbytte. La være med å få panikk eller å få altfor dårlig samvittighet.

  

Få overblikk over de skadelige stoffene

Jeg har skrevet dette blogginlegget i håp om å gi deg en grunnleggende forståelse for noen av de mest vanlige, forekommende skadelige stoffene. Når du kjenner til de problematiske områdene og vet hvordan du unngår dem, blir det litt lettere å finne en sikker vei rundt i labyrinten. Første halvdel av dette innlegget handler derfor om hva de forskjellige skadelige stoffene gjør, og hva du bør være oppmerksom på.

Jeg vil også gjerne understreke at det, når du prioriterer kreftene dine riktig, ikke trenger å være så tidkrevende, utmattende og virke helt umulig å beskytte ditt barn mot de verste kjemiske synderene. Du kan gjøre en stor forskjell med noen enkle og gode forholdsregler. Dette skal jeg gå videre inn på i den andre halvdelen av dette innlegget.

  

Barn er særlig utsatte

Jo yngre barnet ditt er, desto mer påvirkelig er det over for skadelige stoffer. Små barn inntar, relativt sett, en større mengde mat enn det voksne gjør. Kjemikalier i fødevarer vil derfor utgjøre en forholdsvis større mengde jo yngre barnet er. Likevel er dette en del av små barns utvikling at de ikke med en gang får iaktta verden, men at de får smaker og røre ved den. De har i det hele tatt mye mer fysisk kontakt med de tingene de undersøker enn oss voksne.

Derfor er det spesielt viktig at du tenker over hvordan du kan beskytte barnet ditt mot skadelig kjemi.

  

Hva er hormonforstyrrende stoffer?

Menneskets hormonsystem kan påvirkes av både ytre faktorer (f.eks. matvarer, tøy, inneklima) og indre faktorer (f.eks. stress). Hormonforstyrrende stoffer er grovt sagt stoffer som kroppen kan forveksle med hormoner. Enten ved å hemme eller ved å aktivisere kroppens hormon-reseptorer, så forstyrrer stoffene kroppens hormonbalanse.

Hormonforstyrrende stoffer er kjent for å skade sædkvaliteten, fremskynde jenters pubertet, medføre misdannelser på fostre, og samt. øke risiko for bryst. og testikkelkreft. Selv små mengder kan skape hormonforstyrrelser.

Det er derfor en god grunn til å være oppmerksom på om de produktene man utsetter seg selv og sine barn for inneholder hormonforstyrrende stoffer.

Av hormonforstyrrende stoffer har vi bla.:

 • Bisphenol-A
 • Parabener
 • Phtalater
 • Flere forskjellige slags pesticider

   

Disse skadelige stoffene bør du kjenne

 • Bisphenol-A:

Bisphenol-A- eller BPA, som det også kalles - er på EU’s liste over stoffer som er mistenkt for å være hormonforstyrrende. BPA er et forbudt i materialer som har kontakt med matvarer til barn under tre år. I smokker med skjold av Polycarbonatplast (PC), er det risiko for at skjoldet inneholder BPA. Flere og flere smokkepodusenter er heldigvis stopper med å produsere smokkeskjold med PC og er i stedet gått over til å annvende Polypropylenplast, som er uten BPA.

På sunnesmokker.no finner du kun smokker som er 100% fri for BPA - dvs. hvor både sugedelen og smokkeskjoldet er 100% fritt for BPA.

 •  N-nitrosaminer og N-nitroserbare stoffer:

De fleste N-nitrosaminer er kreftfremkallende, og derfor er det strenge grenser for tillatt mengde som det er lov til å ha i produkter til barn under tre år/produkter som blir puttet i munnen. N-nitrosaminer finnes i en lang rekke matvarer som f.eks. saltet og røkt kjøtt, i drikkevarer, i kosmetikk og i gummiprodukter, som naturgummi. Som en del av produksjonsprosessen trekkes/vaskes nitrosaminene ut av naturgummismokker. Små mengder av nitrosamin kan frigis når naturgummi kommer i kontakt med spytt, men da i betydelig mindre mengder enn du finner i f.eks. kosmetikkprodukter eller i røkt kjøtt.

 • Parabener:

Parabener er konserveringsmidler som du bla. kan finne i pleieprodukter som kremer, shampoo og kosmetikk. SIden 2011 har det i Danmark vært forbudt å annvende visse parabener i produkter til barn under tre år, da parabener er mistenkt for å være hormonforstyrrende. Parabener kan dessuten være allergifremkallende. Svanemerkede produkter kan ikke inneholde parabener.

Det anbefales at man unngår polyparaben og butylparabem som bla. finnes i bodylotion og i solkrem.

 • Parfyme:

Parfymer er et kjent allergifremkallende stoff som sjeldent har noen nødvendig funksjon i produkter. Parfyme kan gi det man kaller kontaktallergi, og da gjelder det samme som ved alle andre kontaktallergifremkallende stoffene; Når man først har fått en kontaktallergi så vil man være allergisk for stoffet resten av livet. Allergien kan ikke gjøres noe med, den kan kun bli verre.

 • Pesticider:

Pesticider er en betegnelse for strøytemidler. Pesticider virker hormonforstyrrende. Hvis du kjøper økologisk frukt og grønt, inneholder det betydelig færre pesticider enn alminnelig frukt og grønt. Visse pesticider er tillatt fi forbindelse med økologisk landbruk. Husk å alltid vaske grukt og grønnsaker godt før bruk for å fjerne eventuelle rester av skadelige stoffer best mulig.

 • Phthalater:

Phthalater er en guppe kjemiske stoffer som annvendes som mykgjøringsmidler i PVC (plastikk). Ikke alle phthalater er like skadelige. De mest skadelige og hormonforstyrrende i gruppen kalles: DEHP, DBP, DIBP og BBP.

  

Slik minimerer du mengden av skadelig kjemi i ditt barns hverdag:

I vårt samfunn er det desverre stort sett umulig å unngå de skadelige kjemikaliene, men ved noen enkle forholdsregler kan du redusere mengden av skadelig kjemi som barnet ditt utsettes for:

 • Produkter som kommer i kontakt med huden/matvarer bør alltid steriliseres grundig før du bruker dem første gang, da det kan være etterlatte kjemikalierester fra produksjonen av produktet. Dette gjelder alt fra smokker og smekker, til tøy, sengetøy og bamser. Hvis produktet ikke tåler koking, bør det vaskes grundig innen bruk.

 • Spis variert, økologisk og lag maten fra bunnen av. På denne måten vil du har mer oversikt over hva dere i familien inntar. Pesticider er, som tidligere fortalt, hormonforstyrrende stoffer som finner på/i sprøytede matvarer.

 • Kjør uparfymerte produkter med Svanemerket eller EU-blomsten. Svanemerket er din garanti på at produktet ikke inneholder noen av stoffene som er på EU’s liste over mistenkte hormonforstyrrende stoffer.

 • Kjøp CE-merket leketøy. CE-merket er din garanti på at produktet lever opp til alle europeiske krav til sunnhet, sikkerhet og miljø.

 • Gammelt leketøy kan ha stor affeksjonsverdi, men vær oppmerksom på at spessielt gammelt plastikk leketøy kan inneholde store mengder av skadelige phthalater.

 • Til slutt er det viktig å opprettholde et godt inneklima, da støv inneholder relativt store mengder av kjemikalier fra f.eks. våre elektriske apparater. Derfor er det smart å lufte it flere ganger om dagen og å gjøre rent minst en gang i uken. Vær serlig grundig i rommene hvor barnet ditt leker og sover.

  

TA DET MED RO, DET ER ER INGEN GRUNN TIL PANIKK!

Før jeg avslutter vil jeg gjerne understreke at det er viktig at du finner den rette balansen i sprøsmålet om skadelige stoffer, og hvordan du best unngår dem.

I en ideell verden burde ikke dette være en problemstilling vi foreldre skulle måtte forholde oss til.

Da jeg startet sunnesmokker var det for å gjøre det litt lettere for foreldre å finne rundt i smokkejungelen, og for å skape et sted hvor foreldre trygt kunne handle.

Når du handler på sunnesmokker.no kan du være helt trygg på at de produktene jeg tilbyr er fri for de skadelige stoffene du bør være oppmerksom på. Alle produkter på sunnesmokker.no lever naturligvis også opp til alle europeiske standarder.

Det er fortsatt min visjon at vi skal leve uten frykt og uten at det har for store omkostninger for åss å gi barna våre sikre og sunne produkter.

Så derfor: Husk, at du ikke kan leve dit liv i frygt. Derfor; Husk at du ikke kan leve livet ditt i frykt. Ta dine forholdsregler, men husk å finne din indre ro til å nyte livet og tiden med din fine familie!

 

Beste hilsner

Annette