Mange foreldre er splittet i forhold til om de skal gi barnet deres en smokk eller ei. Her er det viktig å huske på at smokken har en viktig funksjon: Den tilfredsstiller ditt barns behov for trygghet og trøst.

Noen foreldre velger alternative løsninger som f.eks. å gi barnet en sugeklut/en trøstebamse eller å legge en stoffbleie over barnets ansikt. For noen barn kan dette være en fornuftig læsning, mans det for mange andre barn ikke vil være nok til å dekke deres smokkebehov.

Barn har forskjellige smokkebehov. Hvis ikke dette behovet dekkes, kompenserer barnet selv for det ved f.eks. å suge på tommelfingeren. Bruken av tommeltotten fører med seg flere problemer, noe som gjør at det ikke er et ønskelig senario:

  • For det første er tommeltotten mye mer skadelig for barnets tannstilling enn en smokk. Tommeltottens form er ikke designet til barnets munn. Da den samtidig er massiv og ikke gir etter, vil trykket fra barnets sugebevegelse bli direkte overført til et trykk mot ganen og tannkjøttet. Risikoen for smokkebitt, (at barnets munn blir formet etter tommeltotten), blir dermed betydelig større når barnet suger på tommeltotten.

  • En annen ulempe ved tommeltotten er at den alltid er “rett ved hånden” for barnet - også når tiden kommer hvor barnet skal vennes av med å smokke.


VÆLG DEN RIKTIGE SMOKKEN TIL DITT BARN

Barn er forskjellige, og selvom man som foreldre har de beste intensjoner, er det ikke alltid at våre små gullklumper er enige i hvilken smokk som er best. Derfor kan det være en god ide å ikke kjøpe for mange av en type smokk fra starten av. Start i stedet med litt forskjellige for å finne den riktige smokken for ditt barn.


BEKYMRET FOR SMOKKEBITT?

Det mange gode smokker på markedet. Smokker som alle er designet til å være skånsomme mot barnets tannkjøtt, gane og kjever. Men én smokk reduserer presset bedre enn noen annen smokk; Dentistar fra BabyNova. Sammenliknet med alminnelige smokker reduseres presset fra smokken med opp til 90%!


SI GODT FARVEL TIL SMOKKEN

Da tiden var inne for å droppe smokken for mine egne barn, laget vi en avtale om at de byttet ut smokkene deres for en gave. Til gjengjeld for gaven skulle de gi smokkene deres til det lokale smokketreet. Det var en veldig fin og hyggelig måte å ta avskjed med smokkene på. Selvfølgelig var det 2-3 kvelder hvor de spurte om de kunne få bytte tilbake, men de aksepterte et nei - og siden dette har de aldri savnet smokkene.